ЯК ПЕРЕЗАВАНТАЖИТИ КАР’ЄРУ І ЖИТТЯ, ЯКЩО ЗВИЧАЙНІ СПОСОБИ НЕ ПРАЦЮЮТЬ

Універсальних чарівних таблеток не буває: навіть з чарами важливі показання, протипоказання і дозування. Що б не говорили експерти – медитація, «тюленяча» відпустка біля моря, дауншифтинг і саббатікап (відпустка довжиною в кілька місяців) працюють не завжди.

Якщо відчуваєте, що вашій кар’єрі, а навіть всьому життю, потрібне перезавантаження – читайте далі: розповімо вам про способи, які теж працюють, хоч і не є пріоритетними на перший погляд.

Поїдьте в подорож незвичайного формату

Ні, не дауншифтинг. Сформулюйте цей новий епізод свого життя саме як ліки від вигорання або рутини. Як прийом будь-яких ліків, подорож має бути обмежена курсом. Цілющий ефект полягає в можливості поглянути на світ під іншим, незвичним кутом. Виберіть країну, якої жваво цікавитеся – але з передач по телевізору чи ютубі. Якщо зазвичай проживаєте в комфортних готелях і ходите туристичними маршрутами, на цей раз зупиніться у місцевих жителів і вирушайте в похід «дикуном» (природно, з провідником).

Незвичайна поїздка не просто відкриє вам очі на світ, вона стане дзеркалом, спрямованим на вас самих. Повернувшись до «нормального» життя, ви напевно зумієте застосувати нові знання – на теперішній роботі або у нових проектах.

Почніть практикувати мінімалізм

Недарма на тему мінімалізму виходить все більше книг-бестселерів. Мова не тільки про екологічне споживання, але і про спрощення багатьох аспектів життя. Все частіше загальноприйняті уявлення про комфорт або бажаний способ життя затуляють наші справжні цілі і вроджені потреби. Краще за всіх ідею сформулював Чак Паланік: «Ми купуємо речі які нам не потрібні, за гроші яких у нас немає, щоб вразити людей, які нам не подобаються».

Відмовившись від зайвих справ, речей, бажань, навіть людей, ви почнете дихати на повні груди і напевно усвідомите, яким життям насправді хочете жити і яку кар’єру будувати.

Поряд з терапевтичної користю, мінімалізм принесе користь практичну: ви зможете зберегти комфортний рівень життя і довше уникати фінансового стресу, пов’язаного з кар’єрними змінами.

Виберіть «непрактичне» хобі

Завжди хотіли вивчити французьку, але не могли пояснити навіщо? Ігноруйте фальшивий здоровий глузд, який віддаляє вас від ваших бажань. Займіться французькою, а вже привід їм скористатися – в поїзді або по роботі – з’явиться. Якщо навіть не з’явиться, градус задоволення від життя у вас точно підвищиться, і відчуття вигоряння, втоми або безцільності розчиниться в потоці нових викликів і знайомств.

Деякі з нас «заточені» на практичність настільки, що хобі без пояснень не для них. Якщо це про вас – йдіть вчитися «на майбутнє». Пройдіть навчання по програмі МВА, навіть якщо вам поки нікуди рости в компанії, міняти місце роботи ви не плануєте, керівного досвіду замало, ідеї власного бізнесу немає. Всі ці ситуації минущі – а диплом МВА завжди буде при вас.

Полюбіть природу

У школі нас учили любити її з книг класиків, підручників з природознавства і дослідів з фізики. Не дивно, що «теоретична» любов приносить нам лише теоретичну користь. Почніть практикуватися – наприклад, пориньте в хобі, яким приємніше і природніше займатися на свіжому повітрі і далеко від цивілізації.

Відмінно перезавантажують життя дайвінг, хайкинг, скелелазіння, вітрильний спорт: поки будете зайняті виживанням і власною безпекою, мозок у фоновому режимі відповість на поставлені перед ним питання і вирішить кар’єрні проблеми.

Хобі на природі не тільки допомагають перевірити себе на міцність. Вони дають розуміння, що є сили і обставини, непідвладні контролю. Це розуміння зробить вас більш гнучким, навчить гнутися, а не ламатися перед звільненням, розривами в бізнесі, кризою, розривом з «надійними» партнерами, пандемією та іншими неприємностями.

Знайдіть свою «зграю»

Навіть тим, хто вважає, що він самотній вовк і інтроверт до мозку кісток, потрібні час від часу визнання і підтримка оточуючих. Якщо мова про зміни, то вони потрібні подвійно. Простіше сказати, ніж зробити, і для пошуку однодумців стане в нагоді винахідливість.

Але є і прості рішення. Наприклад, якщо відчуваєте, що дозріли для кар’єрного ривка, вступайте на програму бізнес-освіти: там зустрінете багато амбітних фахівців з аналогічним внутрішнім запитом.

Перестаньте шукати покликання – шукайте натхнення

Багато людей вважають, що їм потрібна пристрасть, щоб залишити незадовільну кар’єру. Шукаючи покликання, ви починаєте будувати будинок з даху, адже покликання, внутрішня пристрасть виникає тоді, коли ви чимось завзято, з ентузіазмом і досить довго займаєтеся. (Це переважно йде мова про нормальних людей, а не про геніїв сучасності типу Дурова або Маска!) Шукайте заняття, професії, галузі, бізнес-ідеї, які здатні вас надихнути. Не робіть на них великих ставок: пробуйте, експериментуйте, створюйте прототипи і виводьте на ринок MVP. А поки будете зайняті справою, навіть не помітите, як кар’єра і життя знайдуть нові повороти, заграють новими фарбами.

patprofi.com

Зв'яжіться з нами

Наші менеджера проконсультують вас за всіма питаннями